Proefdraaien met de windturbines
De vijfde en laatste windturbine is gebouwd. De systemen van de windturbines gaan nu proefdraaien om getest te worden. Vanaf dit moment brandt ook de obstakelverlichting. We reserveren de maand april voor het proefdraaien. In deze weken moet elke turbine een periode van 10 tot 15 dagen zonder storingen in bedrijf zijn. Als de turbines die 10 tot 15 dagen goed doorstaan en alles wordt netjes afgewerkt, dan wordt het windpark opgeleverd door Enercon en kan er schone energie geproduceerd worden.
De beveiliging tegen ‘overtoeren’ van de windturbines wordt getest
Overtoeren betekent dat de bladen van de turbine een te hoog toerental draaien. Dit kan gebeuren als het besturingssysteem om wat voor een reden dan ook niet goed werkt. Als dit gebeurt, grijpt een mechanisch systeem in. Dit systeem werkt altijd en zet de turbine stil. Dit soort systemen worden ook gebruikt bij bijvoorbeeld een stoomturbine of een grote scheepsmotor.
De overtoeren beveiliging is een noodsysteem voor zeer extreme omstandigheden. We moeten dit uiteraard voor wel testen voor de windturbines in gebruik worden genomen. Veiligheid gaat immers boven alles.
Het nabootsen van een ‘overtoeren situatie’ wordt gedaan door de turbine onbelast te laten draaien. Dat wil zeggen dat de turbine niet aan het elektriciteitsnet is gekoppeld. Daardoor ondervindt de generator heel weinig weerstand. Zodra het beveiligingssysteem ingrijpt, worden de bladen uit de wind gedraaid en stoppen ze vanzelf met draaien. Dit is het best te vergelijken met een zeilschip met de boeg recht op de wind zet. Als de bladen bij een test voor een veiligheidsstop worden gedraaid, is dat voor omwonenden goed hoorbaar. Het is een duidelijk ander geluid dan het geluid van een normaal in bedrijf zijnde windturbine.