Over windenergie
Nut en noodzaak
Daarnaast komen de brandstoffen voor onze energievoorziening voor een groot deel uit politiek instabiele regio’s. Dat geldt niet voor windenergie. Windenergie maakt ons dus minder afhankelijk van politieke conflicten elders.
Op de website www.windvoorjou.nl is meer te lezen over het hoe en waarom van windenergie. De onderstaande video geeft ook uitleg over windenergie.
De hoeveelheid energie die nodig is om een windturbine te fabriceren, te plaatsen, te onderhouden en na 20 jaar te verwijderen (de hele levenscyclus), wordt door een windturbine in drie tot zes maanden uit de wind teruggewonnen (bron: https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/windenergie/)
* bovenstaande cijfers zijn op basis van gegevens per januari 2020
Technische uitleg
1 MW = 1.000 kW = 1.000.000 Watt
1 MWh = 1.000 kWh = 1.000.000 Wattuur.
- wit flitsend licht met een intensiteit van 20.000 candela* voor overdag en
- voor de schemer- en nachtperiode een rood continue verlichting met een intensiteit van 2000 candela.
Geluid en slagschaduw
Bij weinig wind draait een windturbine langzaam en is deze nauwelijks hoorbaar. Vanaf windkracht 3 neemt het geluid toe, net als dat van de omgeving door het effect van de wind op bomen en blaadjes. De Rijksoverheid heeft vastgesteld hoeveel windturbinegeluid er gemiddeld per jaar op de gevel van een huis is toegestaan. Hiervoor wordt de speciale maat Lden gebruikt. De afkorting Lden staat voor Level day-evening-night. Er wordt rekening gehouden met verschillende dagdelen (dag, avond en nacht). Omgevingsgeluid wordt ’s avonds en ’s nachts als hinderlijker ervaren dan overdag, omdat het in die periodes buiten stiller is en het geluid van bijvoorbeeld een windturbine daardoor meer opvalt.
In de Wet Milieubeheer is beschreven dat een windturbine gemiddeld per jaar niet meer geluid mag maken dan Lden 47 dB (A) (decibel) op de gevel van een huis. In de norm van Lden 47 dB is ook rekening gehouden met het optreden van laagfrequent geluid, dat een onderdeel is van het geluidsspectrum van windturbinegeluid.
Het is wettelijk vastgelegd hoeveel slagschaduw er jaarlijks op een huis in de directe omgeving mag vallen. De wet schrijft voor dat de hinderduur door slagschaduw jaarlijks gedurende niet meer dan 17 dagen meer dan 20 minuten mag bedragen.
Om te voorkomen dat de wettelijke norm op het gebied van slagschaduw overschreden wordt, zijn er maatregelen genomen. Zo heeft de windturbine een stilstand voorziening. De windturbines zijn zo geprogrammeerd dat zij op tijden, waarop ze meer dan wettelijk toegestane slagschaduwhinder veroorzaken én dat de zon schijnt, worden stilgezet. Hiervoor zijn de turbines uitgerust met een zonnesensor. Op deze manier wordt nooit meer dan de wettelijk toegestane slagschaduwhinder bij woningen veroorzaakt.
De bijdrage van de verderaf gelegen turbines is een stuk lager dan de bijdrage van de turbine die het dichtstbij staat. Je ervaart dus de cumulatieve geluidbelasting van de turbines in de lijnopstelling. Bij de berekening en beoordeling van de geluidbelasting van de turbines is rekening gehouden met cumulatie en de bijdrage van alle turbines van het windpark. Cumulatie treedt op rondom het windpark, niet alleen in de lijn. Op het onderstaande kaartje is dit inzichtelijk gemaakt
Het weer is dus van grote invloed op de geluidproductie van turbines en op de geluidoverdracht. Er zijn daarbij een hoop variabelen, die een rol spelen. Het is dan ook niet vreemd dat de ene keer windturbines goed hoorbaar zijn en andere momenten niet of nauwelijks.
Rondom Windpark Spui gelden een aantal ringen, waarbinnen het geproduceerde geluid afneemt naarmate de afstand tot het windpark groter wordt. In onderstaande figuur zijn 4 geluidscontouren ingetekend, waarbij in de meest dichtbije zone sprake is van maximaal 47 dB Lden, terwijl de buitenste contour betrekking heeft op maximaal 41 dB Lden.
Handhaving
Overigens voldoende we in de huidige situatie kwa geluidsproductie aan de wet- en regelgeving.
Communicatie
Diverse onderwerpen
Windturbines mogen niet gevaarlijk zijn voor de omgeving. Bijvoorbeeld als een wiek afbreekt of een mast breekt. Ook mag het risico niet te hoog zijn op ongelukken met mensen. Hoe groot de risico's mogen zijn staat in het Activiteitenbesluit milieubeheer (artikel 3.15a).
Voor een kwetsbaar object mag de kans dat deze getroffen wordt door een falende windturbine (afgebroken wiek, mastbreuk) niet groter zijn dan eens in de miljoen jaar. Kwetsbare objecten zijn bijvoorbeeld een woning, school of kantoorgebouw. Bij moderne windturbines betekent dit een minimale afstand tot kwetsbare objecten van 140 tot 180 meter (afhankelijk van windturbinetype). De verplichte afstand tot woningen vanwege de geluid- en slagschaduwnormen maakt dat er geen risico's op woningen bestaan als gevolg van een falende windturbine.